Egil på 103

Egil hadde vært noen uker på 103 og hadde gradvis kommet seg etter å ha vært svært medtatt ved innkomst. De første døgnene hadde det sett dårlig ut, men like raskt som han hadde kommet inn, så snudde formen etter et par dager. Nå hadde han fått tilbake fargen i kinnene og en kunne ikke lenger se at huden hang under kinnbena hans. Familien var ofte på besøk, så ofte at det ble behørig snakket om dette på vaktrommet bak de store glassvinduene. Noen av pleierne hevdet å helt ha mistet oversikt over hvem de enkelte familiemedlemmene hans var. Folk kom og gikk til alle døgnets tider og i løpet av de første ukene etter at han ble lagt inn, kom det stadig klager på at det aldri var arbeidsro å få inne på rommet hans.

Ukene gikk slik de normalt gjør på et lite sykehjem. Travle nattevakter avløste enda mer travle dagvakter og legevisittene ble mange og lange. Noen dager var rolige med håndarbeids stunder, andakter og ettermiddagskaffe med vafler. Noen netter var også rolige, og ofte kunne disse samle seg opp til å bli faretruende mange og bar bud om uker med høy intensitet i vente. Men på 103 økte trafikken jevnt og trutt på, både av familiemedlemmer, venner og ja til og med gamle tidligere kolleger av Egil.

Egil selv satt ofte enten oppreist i sengen sin eller i hvilestolen med ryggen rettet helt opp, og så ut som en konge som aller nådigst gav en nøye tilmålt audiens. Han hadde fått en friskere farge i kinnene og fylte godt opp den røde silke slåbroken som familien hadde tatt med til han hjemmefra.

Inne på 103 kunne man stadig finne stoler som manglet på de andre rommene, både fra fellesstuen og til og med fra enkelte av kontorene lengst nede i gangen. Klagene fra pleierne og øvrig personell ble flere og flere og tok seg også betraktelig opp etter at det ble oppdaget av en del av de som holdt hoff inne hos Egil var pasienter fra avdelingen. Ja til og med fra nabo avdelingene kom det mer eller mindre gangføre pasienter som ville treffe han. Det ble også hvisket om at disse så uforskammet mye friskere ut når de returnerte fra et opphold inne hos Egil på 103.

Oversøster på avdelingen vurderte å ta affære og be tilsynslegen om bistand etter at personell som sto i kveldstell var blitt sendt ut av 103 med tydelig beskjed om å komme tilbake senere på kvelden. Egil hadde i følge han selv satt opp samtaletid med en pasient fra en annen avdeling og ville ikke under noen omstendigheter bli forstyrret. Han pekte mot døra da oversøster kom inn og hevet et busket øyebryn over de store sølvfargede brille innfatningene sine. Da oversøster trakk seg litt tilbake, kneppet han hendene rolig over sengeteppet mens han med myndig stemme lurte på om det kunne være mulig å få litt arbeidsro her på dette etablissementet.

Oversøster, som var ikke tilhørende i den lille kommunen og aldri hadde brydd seg med relasjoner og familieforhold hva pasientene angikk, begynte å stille de ansatte spørsmål om hvem denne Egil var? Hvor stor familie hadde han egentlig? Han måtte jo minst ha en drøss med barn og barnebarn, med tanke på den stadige trafikken inn og ut av rommet hans. Men nei, fikk hun til svar. Noen mente han hadde en voksen sønn og kanskje en datter også, men det siste var de ikke helt sikre på. Andre igjen mente at han var onkel til flere, muligens så mange som 8-10 stykker.

 

Oversøster rynket pannen. Selv et slikt tall kunne ikke forklare den trafikkerte hovedåren som hadde dannet seg inn og ut av rommet hans til alle døgnets tider. Mange av de som kom innom presenterte seg som tidligere kolleger av Egil. Men når hun forsøkte å få tak i hva Egil hadde jobbet med når han var yrkesaktiv, så var svarene diffuse. Noe innenfor industri mente mange på. En hevdet at han faktisk var ingeniør. Han tegnet i alle fall mye ble det hevdet, og det dreide seg ikke om kunst, nei det ble slått tydelig fast. Tegningene forsvant for øvrig alltid veldig fort ned i vesker, ryggsekker og innenfor jakkeslag når noen av de ansatte beveget seg inn på rommet hans.

Endelig affære bestemte oversøster seg for å ta en formiddag da hun gikk forbi døren til 103. Døren sto på vidt gap som for å markere at her var det fri ferdsel for alle som ønsket det. Et rask blikk inn på 103 avslørte at Egil satt i lenestolen med bakoverlent hode og et rimelig fornøyd smil om munnen. Leppene hans var hovne og munnvikene dratt oppover. Øynene var halvlukkede bak de store runde brilleglassene og innfatningen blinket i sølv glimt når han beveget hodet der inne.

I bakgrunnen sto det en radio på og på bordet ved siden av han sto en kopp med rykende varm kaffe. Det runde bordet var ellers overfylt med buketter med blomster, med kort og små håndskrevne lapper med ulike hilsninger fra folk som hadde vært innom. Bak en av de avskårne bukettene sto det en nesten full Cognac flaske og Egil nippet til innholdet fra et krystallglass som han satte ned ved siden av kaffekoppen med den største selvfølgelighet.

I resten av rommet var hver en ledig overflate dekket med blomster vaser fulle av buketter. Langstilkede roser sto side om side med markblomster fra enga i vaser av ulik størrelse og oversøster tenkte med gru på at så mye blomster hadde hun ikke engang sett nede på bårehuset i kjelleren. Her var det et eller annet som ikke stemte tenkte hun mens hun beveget seg med raske skritt mot tilsynslegens kontor.