Kirketjener Jonassen

I sakristiet var det varmt og Kirketjener Svein Jonassen strøk bort svette fra ansiktet og glattet det vannkjemmede håret sitt bakover. Han hentet ned talglys fra de store glass skapene bak døren. Talgen var varm og i ferd med å mykne, slik at lysene holdt på å gli ut av hendene på han. Han presset dem innstinktivt inn mot brystet, men innså for sent at det kom til å sette seg talg på den sorte dressen hans. Presten Orø kom akkurat da inn døren og Jonassen rakk ikke å flytte seg, slik at dørklinken traff han midt i ryggen. Det slo et øyeblikk luften ut av han og gjorde at han derfor mistet talglysene i gulvet. Presten kommenterte det ikke med et ord, men det skarpe blikket under lett hevede øyenbryn sa alt om hva han syns om kirketjenerens klossethet.

     Jonassen plukket lysene forsiktig opp fra gulvet, bevegelsene hans var lette og ledige. Men de varme lysene hadde fått for store skader og beskjemmet la han dem i en kurv ved siden av skrivebordet. Han unngikk prestens blikk og snudde seg mot skapene igjen for å hente ut nye lys. Presten kremtet og nikket mot kirketjenerens bryst og flekken fra de varme talglysene han hadde klemt mot seg. -Ja, selvfølgelig herr Sogneprest. Jonassen så seg rundt etter vann og en klut slik at han kunne få tørket av dressen. Uten å tenke seg om tok han et skritt mot sølvkaraffelen som sto på et lite bord under vinduet. Da spratt Presten Orø opp fra stolen sin og la begge håndflatene på skrivebordet foran seg. -Men i Himmelens navn Jonassen, du har vel ikke tenkt å vaske deg i vievannet? Stemmen til presten var ikke spesielt høy, men den oste av indigasjon på vegne av det Hellige vannet. -Nei, selvfølgelig ikke Herr Sogneprest, mumlet Jonassen med blikket ned i gulvet og snudde brått med sikte mot døra ut til kirkerommet.

     Presten satte seg ned i stolen igjen og så etter Jonassen der han trippet ut døren. Han satt med rynket panne en stund etter at kirketjeneren hadde forlatt sakristiet. Han funderte med seg selv på at det muligens slett ikke var sunt at Jonassen fremdeles gikk rundt ugift, nå da han var langt over fylte førti. Han bestemte seg for at han ville ta tak i situasjonen med en gang han fikk en passende anledning.