Andreas hadde jobbet seg svett ute på jordet. De brøt opp nytt land nå midt i juli og sola stekte fra en blå og aldeles skyfri himmel. Han strøk den blonde luggen sin unna øynene og så utover de langstrakte jordene som lå rundt gården hans. Mjå var den staseligste gården i mils omkrets og det gode jorda som hørte under den gjorde utkommet rikt hvert eneste år. Hverken han eller broren behøvde å frykte for fremtiden.

     Persson, formannen hans kom gående mot han. -Hva sier du om en pause Herr Andreas?, spurte han. Det var formet som et spørsmål, men det lød mer som en ordre. Persson hadde vært på gården siden før Andreas ble født og var som et familiemedlem å regne. Andreas nikket bekreftende og Persson gjorde tegn til karene om å legge ned arbeidet. Det ble delt av den gode maten som jentene på kjøkkenet hadde stelt i stand til dem og det ble drukket godt i varmen. Andreas pratet og lo sammen med de andre arbeidskarene og pausen gled sakte over til arbeid igjen.

     Da de la ned for dagen et par timer senere hjalp Andreas til med å bære tiner og flasker tilbake til kjøkkenet. Hadde han ikke vært en bortlovet mann så hadde kanskje noen falt for fristelsen til å spøke med at han nok var ute etter å se den nye kjøkkenjenta Marte, som hadde vært hos dem siden i mai. Marte med de blonde flettene og det varme smilet. Andreas visste at hun kom nede fra bygda og at hun drev hushold alene sammen med søsteren, etter at begge foreldrene hadde gått bort i vinter.

     Jentene på kjøkkenet ble snart oppmerksomme på at Herr Andreas kom sammen med karene med kurs rett mot bislaget. De samlet seg på den store steintrappa utenfor inngangen, for alle ville ta i mot matkurvene og samtidig få slått av en prat med karene og kanskje med selve odelsgutten. Andreas var godt likt av alle på gården og hadde alltid et smil og noen spøkefulle ord til kjøkkentausene. Han hadde de mest intense blå øyne med et oppmerksomt og våkent blikk. Han hadde sola i ryggen der han gikk mot dem og da han nærmet seg neide jentene og smilte bredt mot han.

     Berglioth, den trinne sjefskokka på kjøkkenet kom ut med kaldt øl til alle mann og praten gikk livlig på tunet mens solen la seg mer og mer bak de bratte fjellene vest for Mjå. Øynene til Andreas søkte rundt blant jentene, men han kunne ikke se Marte noen steder. Han smatt inn under den lave dørkarmen til kjøkkenet og så seg rundt der inne. Ved det store langbordet spiste de stort sett alle måltider sammen, både de som jobbet på gården og sjølfolket. Det var kun ved spesielle anledninger det ble dekket opp i spisestuen og selv da var det sjelden at Andreas åt der inne. Det var her på storkjøkkenet han trivdes.

      Her hadde han spist siden han var liten guttunge og han kjente hver krik og krok der inne. Inkludert spiskammerset og der sto døra på klem. Marte veide opp mel ved benken og sto med ryggen til han. Det rød- og hvitstripete forkleet var knyttet stramt om livet hennes og det lyse håret var satt opp i nakken. Hun skvatt plutselig til da hun merket at noen sto i rommet bak henne og mistet melskjeen i benkplaten og en melsky føk opp rundt henne. Andreas klarte ikke å holde tilbake en boblende latter ved synet.

     Marte så litt oppgitt på han først, men så kunne hun ikke annet enn å le hun også. -Herr Andreas, som du skremmer meg, skjente hun. -Er det noe jeg kan hjelpe deg med?, spurte hun. -Noe du vil ha? Hun slo ut med armene og så seg rundt i det innholdsrike matlageret. Andreas kunne ikke ta øynene fra henne. Hun hadde mel i ansiktet og små fordypninger i kinnene når hun smilte. Han ble stående uten å svare og kom seg ikke til å si noe før han så at øynene hennes ble mer og mer spørrende. Han summet seg og svarte; -Nei takk, jeg var bare litt småsulten før kvelds og da pleier jeg å ende opp her inne. Hun smilte bredt tilbake mot han.

     -Det finnes skinke Herr Andreas, sa hun. -Og rømmegrøt. -Jeg kan sette det frem for deg hvis du vil? Han ristet på hodet. -Nei nei. -Jeg spiser med de andre til kvelds, svarte han og lukket døren etter seg idet han skyntet seg å forlate rommet.

     Mens karfolkene stelte seg til aftens grep han seg i å ikke kunne følge med på samtalen som gikk heftig om Johans nye hundegård. Persson var kritisk til beliggenheten og bråket som det ville utsette arbeidsfolket for, men Andreas kunne ikke opparbeide noe fornuftig å si til forsvar for broren. Han forholdt seg taus og karene tolket det som om han sto ved Johans side i dette, men sannheten var at det var Marte, men smilet og de lyse håret, som var i tankene hans mens han gjorde seg klar til å gå inn på kjøkkenet igjen.